----

Nyirségi gombócleves

Hozzávalók: 40 dkg borjúapróhús / sertésapróhús 1 közepes fej hagyma 15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér) 5 dkg karalábé 5 dkg zeller 5 dkg zöldborsókonzerv 10 dkg tisztított karfiol 10 dkg csiperkegomba só bors delikát 4 dkg liszt 5 dkg vaj 2 dl tejszín 2 db tojássárga 1/2 csomag petrezselyemzöld 5 dkg citrom Burgonyagombóchoz: 30 dkg burgonya 1db házi tyúktojás 7-10 dkg liszt 1/2 cs petrezselyemzöld bors

Elkészítés: Borjúbecsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk:

Kevés vajon a hagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük, és megdinszteljük - kevergetjük közben. Ha már félig megpuhult a hús, hagyjuk a levét elf?ni (azért kevés vízben kell csak főzni).

Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket: sárgarépát, gyökeret, karalábét, zellert, zöldborsót, karfiolt és gombát. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 ek. liszttel megszórjuk, átkeverjük, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, pici őrölt borssal.

Elkészítjük a burgonyagombócot:
A 30 dkg burgonyát megfőzzük, áttörjük. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségű liszttel, sóval, borssal, hogy formázható, a szilvásgombóc/ nudli tésztájával megegyező keménységű masszát kapjunk.

A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a tésztához gyúrjuk. Ha már a hús megpuhult, belefőzzük a burgonyagombócokat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a lobogó, forró levesbe dobjuk. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a leves tetejére.

Utána a levest tejszínnel legírozzuk. A tejszínt beleöntjük, összeforraljuk, utánízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat kívánunk!

Heberling Húsboltok 2010 © | Design: szabika